Kosttillskott: Vad du behöver veta

Vad är kosttillskott?

Kosttillskott är tillskott till en vanlig kost som syftar till att fylla eventuella luckor i näringsintaget. De är tillgängliga i en mängd former, inklusive kapslar, tabletter, pulver och flytande former.

Varför använda kosttillskott?

Kosttillskott kan vara nödvändiga för vissa människor som har specifika näringsbehov, som äldre människor, idrottare och gravida kvinnor. De kan också vara användbara för de som har svårt att få tillräckligt med viktiga näringsämnen från deras kost, till exempel på grund av kostbegränsningar eller sjukdom.

Typer av kosttillskott

  • Vitaminer: Vitaminer är viktiga för kroppens funktion och är nödvändiga för att bibehålla god hälsa. De finns i en mängd former, inklusive A-vitamin, B-vitaminer, C-vitamin, D-vitamin och E-vitamin.
  • Mineraler: Mineraler är också viktiga för kroppens funktion och hälsa. Vanliga mineraler som tas som tillskott inkluderar järn, kalcium, magnesium och zink.
  • Enzymer: Enzymer är proteiner som är nödvändiga för en mängd kroppsfunktioner, inklusive matsmältningen.
  • Aminosyror: Aminosyror är byggstenar till proteiner och spelar en viktig roll i många kroppsfunktioner.

Fördelar med kosttillskott

  1. Förbättrad hälsa: Genom att fylla eventuella luckor i näringsintaget kan kosttillskott bidra till en förbättrad hälsa och ökad vitalitet.
  2. Ökad energi: Enkelt kosttillskott, som B-vitaminer, kan hjälpa till att öka energinivån.
  3. Stärkt immunförsvar: Vitaminer och mineraler spelar en viktig roll i kroppens försvarssystem och kan hjälpa till att stärka immunförsvaret