C-Vitamin

C-vitamin, även känt som askorbinsyra, är en vattenlöslig vitamin som spelar en viktig roll i människokroppen. Det är en antioxidant som hjälper till att skydda kroppens celler från skador orsakade av fria radikaler, och det är också viktigt för att stärka immunförsvaret, bilda kollagen och absorbera järn.

Källor till C-vitamin

C-vitamin finns i många frukter och grönsaker, inklusive citrusfrukter, kiwi, paprika, broccoli och spenat. Människokroppen kan inte producera C-vitamin själv, så det är viktigt att få det från kosten.

Rekommenderat intag av C-vitamin

Det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin varierar beroende på ålder och kön, men generellt ligger det mellan 75 och 90 milligram per dag. Gravida och ammande kvinnor kan behöva mer.

Brist på C-vitamin

Brist på C-vitamin kan leda till skörbjugg, en sjukdom som orsakar blödningar och infektioner. C-vitaminbrist kan också påverka immunförsvaret och göra kroppen mer mottaglig för sjukdomar.

Slutsats

C-vitamin är en viktig antioxidant som spelar en viktig roll i människokroppen. Det finns i många frukter och grönsaker, inklusive citrusfrukter, kiwi, paprika, broccoli och spenat. Generellt är det rekommenderat att få tillräckligt med C-vitamin från en balanserad kost, men vissa personer, såsom gravida och ammande kvinnor, kan behöva ta tillskott för att säkerställa tillräckligt intag. Brist på C-vitamin kan leda till hälsoproblem, så det är viktigt att få tillräckligt intag.