D-Vitamin

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som spelar en viktig roll i kroppen. Det hjälper kroppen att absorbera kalcium och fosfor, vilket är viktigt för att bibehålla starka ben och tänder. D-vitamin är också viktigt för att stärka immunförsvaret och främja en normal muskelfunktion.

Källor till D-vitamin

D-vitamin kan produceras av kroppen när huden exponeras för solens UV-strålar. Det finns också lite D-vitamin i mat, inklusive fet fisk, äggulor och fortifierade livsmedel som mjölk och margarin.

Rekommenderat intag av D-vitamin

Det rekommenderade dagliga intaget av D-vitamin varierar beroende på ålder och kön, men generellt ligger det mellan 600 och 800 internationella enheter (IE) per dag. Gravida och ammande kvinnor samt äldre personer kan behöva mer.

Brist på D-vitamin

Brist på D-vitamin kan leda till en mjukare, mindre tät skelettstruktur och en ökad risk för frakturer och bröstkorgssjukdomar. Brist på D-vitamin kan också leda till en sämre immunfunktion och en ökad risk för infektioner.

Slutsats

D-vitamin är ett viktigt fettlösligt vitamin som hjälper kroppen att absorbera kalcium och fosfor och stärka immunförsvaret. Det kan produceras av kroppen när huden exponeras för solens UV-strålar och finns också i vissa livsmedel. Generellt är det rekommenderat att få tillräckligt med D-vitamin från en balanserad kost och/eller tillskott, särskilt för vissa grupper som gravida och ammande kvinnor, äldre personer och personer som inte får tillräckligt med sol. Brist på D-vitamin kan leda till hälsoproblem, så det är viktigt att få tillräckligt intag.