Tecken på Vitaminbrist

Vitaminer är viktiga näringsämnen som kroppen behöver för att fungera som den ska. De hjälper till att bibehålla god hälsa och stärka kroppens immunförsvar. När kroppen saknar tillräckligt med viktiga vitaminer kan det uppstå en vitaminbrist.

Tecken på Vitaminbrist:

Nedanför hittar du vanliga symptom och tecken på vitaminbrist.

Trötthet och utmattning

Ett vanligt tecken på vitaminbrist är trötthet och utmattning. Om du ofta känner dig trött, sliten och har svårt att fokusera, kan detta tyda på en brist på vitaminer såsom B-vitaminer eller järn.

Håravfall

Ett annat tecken på vitaminbrist kan vara håravfall. Brist på vitaminer som B7 (biotin), B12 och folsyra kan leda till håravfall.

Blek hud

Vitaminbrist kan också orsaka blekhet i huden. En brist på vitamin B12 kan leda till anemi, en sjukdom som påverkar produktionen av röda blodkroppar och kan orsaka blek hud.

Muskelkramper och spasmer

En brist på magnesium kan leda till muskelkramper och spasmer. Magnesium är en viktig mineral som är nödvändig för att bibehålla muskelkontroll och hjälpa kroppen att läka sig.

Depression och ångest

En brist på vitamin B12 och folsyra kan leda till depression och ångest. Vitamin B12 spelar en viktig roll i produktionen av serotonin, ett ämne som påverkar humöret.

Sköra naglar

Sköra naglar kan vara ett tecken på en brist på zink, biotin eller vitamin A.

Sår som tar längre tid att läka

En brist på vitamin C kan leda till ett sämre immunförsvar och orsaka att sår tar längre tid att läka.

Torr hud

En brist på vitamin A kan leda till torr hud, utslag och klåda.

Sömnproblem

En brist på vitamin B6 kan leda till sömnproblem och sömnstörningar. Vitamin B6 spelar en viktig roll i produktionen av melatonin, ett hormon som påverkar sömnen.

Förändringar i synen

En brist på vitamin A kan leda till förändringar i synen, inklusive nattblindhet och försämrad synskärpa.

Det är viktigt att ta reda på orsaken till tecknen på vitaminbrist och behandla den i tid. Detta kan ske genom att ändra sin kosthållning och ta vitamin- och mineraltillskott eller genom att rådfråga en läkare.